De keuze voor een radiator: design en vermogen

Het is natuurlijk heerlijk om ’s ochtends een verwarmde badkamer binnen te stappen in plaats van op ijskoude tegels terecht te komen. Als je een badkamer goed wilt verwarmen is de keuze voor een designradiator erg belangrijk.

Deze kleine, vaak natte ruimte zal snel verwarmd moeten worden en ook hoge temperaturen kunnen bereiken.

Ook zal de radiator soms ook gebruikt moeten worden als handdoekenhouder of verwarmer, aangezien het een kleine ruimte is.

Bij het kiezen van een juiste radiator zul je daarom moeten letten op het design, de grootte en het vermogen.

Meer informatie hierover vind je in onderstaande tekst.

Duurzame onder de douche

Het vermogen van een radiator in de badkamer

Als je een radiator gaat kiezen om te kopen, zul je allereerst moeten bekijken welke grootte het beste in je badkamer past en wat er nodig is. Je zult moeten berekenen welk vermogen nodig is om de oppervlakte van de ruimte goed te kunnen verwarmen. Bij deze berekening wordt er onder andere rekening gehouden met de oppervlakte, de ligging, de raamoppervlakten en de isolatie. Meestal wordt er gekozen voor een radiator die over gedimensioneerd is, en er dus een radiator wordt gekozen met meer vermogen dan eigenlijk was berekend. Hierdoor zal de badkamer extra snel opwarmen, wat vaak erg van pas kan komen.

Het formaat kiezen aan de hand van het vermogen

Nadat is berekend hoeveel vermogen er nodig is om je badkamer goed te verwarmen, kun je gaan kijken welke radiatoren aan deze eisen voldoen.

Het vermogen zal namelijk een grote impact gaan hebben op het formaat radiator dat je nodig hebt. Bij het ontwerp van je badkamer zul je dus ook zeker rekening moeten houden met de ruimte die de radiator in gaat nemen. Om optimaal gebruik te maken van de ruimte kiezen daarom veel mensen voor een hogere badkamerradiator. Wil je dat de radiator ook gelijk dienst doet als handdoekenrek- of verwarmer, dan zal het formaat vaak ook een stuk groter uitvallen.

Positionering van de radiator

Ben je bezig met het ontwerpen en inrichten van je badkamer? Dan is het dus ook belangrijk om te weten waar je de designradiator gaat plaatsen. Om een goede warmteverdeling te krijgen, is het de beste optie om de radiator tegen een buitenmuur te plaatsen. Wil je een handdoekradiator in je badkamer? Dan is het ook verstandig om rekening te houden met de plaatsing ten opzichte van de douche of het bad. Plaats de radiator dan naast de uitstapzone, zodat je direct een handdoek binnen handbereik hebt.

Horizontaal versus verticaal plaatsen

Je kunt de radiator natuurlijk op verschillende manieren in de ruimte positioneren. Horizontale radiatoren zijn geschikt voor onder een raam, als je bijvoorbeeld geen ruimte hebt voor een hogere radiator.

Het nadeel hiervan is dat je warmte verliest als de radiator onder een raam wordt geplaatst en ook is het geen mooie blikvanger. Daarom wordt er in badkamers vaak gekozen voor een verticale positionering.

Door de omvang geeft deze veel warmte af en ook kan deze beter gebruikt worden als drager voor handdoeken. Verticale radiatoren zijn ook veel prominenter aanwezig in de ruimte en kunnen een heel stijlbepalend element vormen. Wel is er voor deze radiator een stuk meer ruimte nodig en daarmee niet ideaal voor een kleine badkamer.

Eigenschappen van een handdoekradiator
Hierboven wordt er een aantal keer gesproken over een radiator die ook dienst doet als handdoekhouder- of verwarmer. Er zijn speciale handdoekradiatoren waar je je handdoeken op kunt plaatsen.

Deze zijn voorzien van een speciale laklaag die de radiator beschermd tegen vocht. Kies je voor een normale radiator, maar wil je wel een plek om je handdoeken te drogen? Plaats deze dan op een afzonderlijk verkrijgbare handdoekhouder. Als je de handdoeken op een normale radiator plaatst, kan de laklaag aangetast worden met roest tot gevolg vanwege het vocht in de ruimte.

Verschillende stijlen van een designradiator

Een designradiator is er niet alleen voor warmte, maar zorgt ook voor een bijzondere sfeer in de badkamer. Er zijn radiatoren in talloze stijlen: van klassiek tot modern en van rustiek tot industrieel.

De vormen zijn enorm uiteenlopend en designradiatoren zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in vlakke platen, maar ook in vormen om je handdoeken op te drogen.

Designradiatoren zijn er ook in veel verschillende kleuren. Je kunt onder andere kiezen voor klassiek wit, stijlvol grijs of een lichtere roze of andere pasteltint. Afhankelijk van je smaak en stijl van het huis is er altijd wel een unieke designradiator die perfect bij je past.

Duurzame verwarming en energie besparen
Tegenwoordig worden huizen steeds duurzamer en is het enorm van belang om je woning goed te isoleren en op een duurzame manier te verwarmen.

Ook designradiatoren kunnen hier aan bijdragen. Kies bijvoorbeeld voor een radiator van aluminium.

Dit materiaal roest niet en zorgt voor een goede warmtegeleiding. Aluminium radiatoren hebben een veel lagere waterinhoud, wat zorgt voor een kostenbesparing.

De designradiatoren van aluminium zijn er ook in alle vormen en maten, waardoor het enorm aantrekkelijk wordt om energie te besparen.

Ben je op zoek naar een klassieke of traditionele uitvoering dan kun je bijna overal wel terecht. De klassieke kolomradiatoren doen je denken aan oude victoriaanse radiatoren die ze vroeger op school hadden. Deze modellen creëren vaak een groot contrast tussen moderne meubels en je centrale verwarming.

Een designradiator kopen of online bestellen

Op internet kun je de ruimte keuze aan radiatoren en designradiatoren gemakkelijk bekijken en vergelijken. Ook kun je vaak vrijblijvend prijsvoorstellen en advies aanvragen bij bedrijven.

Zo kun je een weloverwogen keuze maken over de designradiator die je wilt gaan kopen. Vind je het moeilijk om keuzes te maken gebaseerd op plaatjes op internet?

Dan kun je natuurlijk ook een keer en bezoek brengen aan een showroom alvorens je een designradiator aanschaft. Hier kun je vaak goed zien hoe de radiator in de ruimte zal staan, waardoor je een beter beeld krijgt van de omvang en de stijl.

Gemiddelde prijs van een radiator

Radiatoren voor in de badkamer zijn er dus in vele soorten en maten, waardoor de prijzen ook kunnen verschillen.

Voor een normale radiator zul je rond de 500 euro betalen, afhankelijk van het model en het vermogen. Kies je voor een radiator die ook dienst doet als handdoekhouder?

Dan zul je al snel tegen de 1000 euro lopen. Ook zijn designradiatoren van gekende merken vaak een heel stuk duurder.

Je betaalt hier dan niet alleen voor het vermogen maar ook voor de vormgeving.