Douchecabine: een stijlvolle en praktische manier van douchen.

Als je je badkamer aan het inrichten bent zijn er een hoop keuzes die je zult moeten maken. Alleen al als het gaat om de douche zijn er een tal van mogelijkheden.  Kies je voor een handdouche of een regendouche?

Wil je een inloopdouche, een douchewand of een complete douchecabine? Een douchecabine is een afgesloten ruimte waar je kunt douchen en bestaat vaak uit één of meerdere wanden en een deur. Het grote voordeel van een douchecabine is dat deze gesloten is, waardoor het water binnen de doucheruimte blijft.

Hierdoor blijft de rest van de badkamer droog, wat een hoop poetswerk kan schelen. Meer lezen over de mogelijkheden, de designs, afmetingen en het materiaal van een douchecabine? Dit lees je allemaal in onderstaand artikel.

Duurzame onder de douche

De keuze voor een gesloten of complete douchecabine

Als je een douchecabine gaat kopen kun je vaak kiezen uit twee typen douchecabines. Allereerst is dit de gesloten douchecabine: een cabine zonder achterwand.

De gesloten douchecabine ziet er strak uit en is erg gemakkelijk in het onderhoud en dat scheelt ook in energie. Ook is deze eenvoudig te plaatsen en kan deze op een tegelvloer geplaatst worden. Een nadeel van een gesloten douchecabine is dat er geen doucheset is inbegrepen en dat je deze dus zelf zal moeten aanschaffen.

De andere optie is een complete douchecabine. Dit is een cabine die je eigenlijk zo kunt plaatsen in je badkamer, aangezien aller er al op en aan zit. Je hoeft deze niet aan de muur te bevestigen, maar gewoon neerzetten waar je maar wilt. Je koopt hier dus een complete set, inclusief de douche. Het is tegenwoordig ook vaak mogelijk om een combinatie met regendouche aan te schaffen. Ook zijn er bij deze complete sets vaak extra opties verkrijgbaar zoals massagejets, radio en ventilatie.

Een douchecabine kopen: wat zijn de kosten?

Als je een douchecabine wilt gaan kopen of bestellen, is er een enorm aanbod te vinden. De kosten van een douchecabine kunnen daarom ook onderling enorm verschillen.

Een standaard gesloten cabine kun je vaak al vinden rond de 200 euro, terwijl een complete douchecabine al snel rond de 400 euro zal kosten. De prijs is afhankelijk van de extra opties die je kiest, het gebruik van materialen en of je bijvoorbeeld een normale douche of regendouche kiest.

De juiste afmetingen van een douchecabine kiezen
Niet elke badkamer is hetzelfde en er kunnen enorme verschillen zitten tussen de afmetingen en groottes. Gelukkig zijn er daarom ook talloze douchecabines te verkrijgen in verschillende afmetingen. De belangrijkste afmetingen die je zult moeten kiezen, zijn de lengte en de breedte. Deze bepalen namelijk hoeveel praktische ruimte de cabine gaat innemen in je badkamer. Daarnaast zul je ook moeten kijken naar de hoogte van de douchecabine. Soms zit namelijk de regendouche verwerkt in het dak van de complete cabine. Als je erg lang bent, is het verstandig om te kijken naar de hoogte, zodat je er zeker van bent dat je gemakkelijk onder de douchte past en ontspannen kunt douchen.

Een passend design van de cabine voor in je badkamer

Er zijn talloze designs verkrijgbaar die de uitstraling van de douchecabine en daarmee de badkamer enorm zullen bepalen. Zo verschilt de vorm, het type deur en de afwerking per model.

Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de verschillende stijlen en welke het beste aansluit bij jouw smaak en de grootte van je badkamer. In een kleine badkamer zullen namelijk sommige stijlen beter tot hun recht komen en een hoop ruimte kunnen besparen.

De beschikbare vormen
Als je een douchecabine gaat bestellen, zul je erachter komen dat er 4 verschillende vormen zijn die je kunt kiezen: vierkant, rechthoekig, kwartrond en vijfhoekig. Een vierkante douchecabine past heel goed in een strakke en moderne stijl, terwijl een kwartronde douchecabine goed past in een klassieke badkamer. De kwartrond en vijfhoek variant zijn perfect om te gebruiken in een kleine badkamer. Doordat de hoeken worden afgesneden blijft er meer oppervlak over, waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de ruimte. Heb je een ruimere badkamer tot je beschikking? Dan kun je kiezen voor een rechthoekige variant. Doordat deze aan een kant iets langer is, heb je een stuk meer ruimte om te douchen.

Verschillende deuren om uit te kiezen: de draaideur

Naast de vorm van de douchecabine is ook de deur van belang. Allereerst kun je kiezen voor een draaideur, de meest gekozen variant.

Deze deur heeft echter wel ruimte nodig om open te kunnen, waardoor je goed moet checken of dit wel past in je badkamer. Komt de deur bijvoorbeeld misschien tegen een meubel of een muur aan?

Kijk goed of er genoeg ruimte is en of je nog soepel in je douche kunt stappen.

De schuifdeur of pendeldeur: ruimte besparen
Heb je een kleinere badkamer en geen ruimte voor een draaideur? Dan kun je kiezen voor een schuifdeur.

Deze neemt namelijk geen extra ruimte in beslag en is een stijlvol alternatief. Een andere praktische oplossing is een pendeldeur.

Deze deuren kunnen zowel naar binnen als naar buiten draaien.

Deze oplossing bestaat uit twee deuren, die minder ruimte in beslag nemen dan één grote draaideur. 

Materiaalgebruik: verschillende soorten glas

De meeste douchecabines worden gebruikt van veiligheidsglas. Dit is een stuk sterker dan standaard glas en zal daarom ook niet snel breken.

Dit type glas is tevens ook nog verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals spiegelglas of chinchilla glas. Deze verschillende afwerkingen zullen voor een andere sfeer in je badkamer zorgen. Spiegelglas heeft zo bijvoorbeeld als voordeel dat het de badkamer groter laat lijken. Ook biedt het veel privacy aangezien je niet door het glas heen kunt kijken. Chinchilla glas is aan één kant bewerkt waardoor het beeld wordt vervormd als je er doorheen kijkt. Dit geeft ook privacy en daarnaast een leuk effect. Andere soorten glas die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld helder glas, matglas of kunststof glas.

Een douchecabine bestellen: op maat gemaakt
Heb je een kleine badkamer of wil je een unieke douchecabine? Dan kun je er voor kiezen om een op maat gemaakte cabine te laten ontwerpen door verschillende bedrijven. De douchwanden, het glaswerk en de vormgeving kunnen allen perfect passend gemaakt worden. Zo is er een douchecabine voor iedere badkamer.