Douchewand: een moderne uitstraling

Bij het vormgeven van je douche kun je uit heel veel mogelijkheden kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een complete douchecabine laten plaatsen, een douchegordijn of een scheidingswand.

Een steeds populairder wordende optie is een douchewand. Het is een glazen wand waarmee je een inloopdouche creëert. Een douchewand geeft je douche een moderne en strakke uitstraling.

Daarnaast kun je ook nog kiezen uit verschillende douchekoppen, zoals standaard types of regendouches. Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden als het om douchen gaat? Lees dan vooral verder in onderstaande tekst!

Een douchewand als afscheiding

Een douchewand past perfect in een moderne badkamer en heeft daarnaast nog meer voordelen. Zo is deze heel toegankelijk, aangezien er geen drempels of opstap zijn, waardoor je een ware inloopdouche hebt.

Duurzame onder de douche

Verder is de douchewand gemakkelijk schoon te maken en heb je veel keuzevrijheid in de afmetingen. Wel is er bij een douchewand de kans dat de rest van de badkamer nat wordt en kan het zijn dat de doucheruimte snel afkoelt, aangezien deze niet volledig is afgesloten. Heb je dit liever wel? Dan kun je kiezen voor een complete douchecabine.

Een compleet afgesloten doucheruimte met de douchecabine

Wil je geen inloopdouche, maar gewoon een afgesloten ruimte om in te douchen. Dan kun je kiezen voor douchecabines. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, waaronder complete douchecabines.

Hierbij wordt er ook een achterwand bijgeleverd en de doucheset. De warme lucht blijft bij een douchecabine in de ruimte en de rest van de badkamer blijft droog. Het nadeel ten opzichte van een douchewand is dat je minder flexibel bent met afmetingen en dat het er nogal massief uit kan zien.

 

Alternatieven voor een douchewand

Vind je een douchewand te prijzig of ben je op zoek naar een ander alternatief, dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een douchegordijn.

Dit is een goedkopere optie en is in veel verschillende designs verkrijgbaar. Het nadeel hiervan is echter dat het vrij rommelig kan ogen en dat het door de warme lucht naar je toe komt en kan gaan plakken.

Een ander alternatief is daarom een scheidingswand. Deze is niet gemaakt van glas, maar is een muur met tegels die als afscheiding wordt gebruikt.

Eventueel kun je er ook nog een deur tussen plaatsen, zodat de doucheruimte helemaal zou worden afgesloten. Dit geeft een moderne uitstraling, maar kan een vrij prijzige bedoeling worden.

De afmetingen van de douchewand kiezen

Een douchewand spreekt redelijk voor zich, maar toch zijn er een aantal afmetingen waar je rekening mee moet houden. De gemiddelde dikte van een douchewand is tussen de 6 millimeter en 10 millimeter.

Een douchewand van 6 millimeter zal een stuk minder stabiel zijn en ook meer wiebelen, waardoor er vaker wordt gekozen voor een wand van rond de 8 millimeter als dikte. Ook de breedte van de douchewand is variabel. Vaak wordt een afmeting van 110 centimeter gekozen, maar dit is ook afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt in je badkamer.

De gemiddelde hoogte van een douchewand is 200 centimeter. Ben je zelf vrij lang? Kies dan voor 210 centimeter. Is 200 centimeter te hoog voor jouw badkamer? Dan zijn er ook douchewanden van 195 centimeter verkrijgbaar.

Verschillende designs van de douchewand

Een douchewand is er in verschillende soorten te krijgen. Zo kun je een douchewand tegen de muur plaatsen; ideaal als je de doucheruimte in een hoek van een kamer wilt plaatsen. Door het muurprofiel heeft de douchewand ook nog eens extra stevigheid.

Verder kun je kiezen voor een vrijstaande douchewand, die vaak met stabilisatiestangen tegen de tegenoverstaande muur wordt geplaatst. Dit type douchewand is ideaal voor een moderne doucheruimte, maar heeft als nadeel dat er twee kanten van de doucheruimte open zijn.

Tevens zijn er douchewanden met een zijwand verkrijgbaar. Hierdoor maak je een soort L-vorm in de doucheruimte. Ook kun je kiezen voor een draaibare zijwand, waardoor je een hoek kunt creëren of de doucheruimte kunt vergroten door de zijwand in het verlengde te plaatsen.

Douchedeuren: talloze modellen mogelijk
Wil je toch liever een compleet afgesloten doucheruimte? Dan kun je een douchedeur plaatsen om de ruimte helemaal af te sluiten. Hier komen echter ook weer een aantal keuzes bij kijken, aangezien er ook een groot aanbod aan douchedeuren is.

Draaideuren is de meest voorkomende soort douchedeur. Deze deur draait naar buiten en neemt daardoor best wat ruimte in beslag. Je moet er hierbij dus rekening mee houden of je wel genoeg ruimte hebt in je badkamer en of de deur niet tegen kasten of andere spullen aanbotst.

Een andere mogelijkheid, om ruimte te besparen, is een schuifdeur. Het grootste voordeel van een tweedelige schuifdeur is dat deze dus helemaal geen ruimte in beslag neemt.

Alternatieve douchedeuren

Naast draaideuren en schuifdeuren zijn er nog meer mogelijkheden om de doucheruimte af te sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor pendeldeuren. Deze kunnen vaak zowel naar binnen als naar buiten draaien, en nemen daardoor ook minder ruimte in beslag.

Daarnaast kun je kiezen voor een vouwdeur. Deze is ideaal voor kleine badkamers, maar je moet er hier wel rekening mee houden dat de doucheruimte kleiner wordt als de deur opent of sluit.

De keuze voor een passende douchekop
Nu je je doucheruimte hebt vormgegeven, moet je nog een van de belangrijkste beslissingen maken: de douchekop. Deze is absoluut noodzakelijk en het is belangrijk dat je een douchekop past die goed aansluit bij je wensen.

Je kunt natuurlijk voor een vrij standaard douchekop gaan, wat meestal een van de goedkoopste opties is.

Een regendouche is een ander soort douchekop, die een luxueus effect geeft aan je badkamer.

Je kunt ook kiezen voor een multifunctionele douchekop met meerdere stralen. Heb je gekozen voor een douchecabine? Dan is het vaak zelfs mogelijk om een systeem te kiezen waarbij er ook stralen uit de muur komen.

Bijzondere douchekoppen
Tegenwoordig zijn badkamers vaak ook heel stijlvol ingericht, en een plaats voor bijzondere items.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stortdouche uit het plafond of zelfs uit de muur. Een andere mogelijkheid  is een design douche met een uniek ontwerp of een vintage douchekop met een simpele douchestraal.