Een luxueuze ervaring met een regendouche

Een regendouche is steeds vaker terug te vinden in badkamers en dat is eigenlijk geen verrassing. Dit type douche zorgt voor een luxueuze douche ervaring en geeft een heerlijk ontspannen gevoel.

Hierdoor is het een ware trend in moderne badkamers en geeft naast een luxueus gevoel ook een hele strakke en moderne look.

Ben je van plan een regendouche te kopen of te bestellen?

Dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ook zijn er meerdere modellen en stijlen verkrijgbaar die je met elkaar kunt vergelijken.

Benieuwd naar de mogelijkheden geworden? Lees dan vooral verder.

Duurzame onder de douche

Het type installatie kiezen: opbouw- of inbouwmogelijkheden 

Als je van plan bent om een regendouche aan te schaffen is een van de eerste keuzes die je moet maken het type van installatie. Er zijn twee soorten installatietypes: opbouw of inbouw. Een opbouwsysteem wordt vaak gekozen als je op een eenvoudige manier een regendouchesysteem wilt installeren, aangezien deze vaak weinig montagewerk geeft. Een inbouwsysteem daarentegen vergt wat meer montage, maar ziet er wel enorm strak en modern uit. Meer informatie over deze twee types van installatie vind je onderstaand.

Het opbouwsysteem: gemakkelijke installatie

Allereerst kun je dus kiezen voor het opbouwsysteem om een regendouche te monteren in je badkamer. Dit is een snelle en gemakkelijke keuze, zeker als je van plan bent om je huidige opbouwdouche te vervangen.

Het eerste voordeel van deze installatie is dus dat het erg gemakkelijk te monteren is en je daardoor snel kunt genieten van je regendouche. De douchestang en de thermostaatkraan worden op de muur gemonteerd en zijn dus zichtbaar. Een bijkomend voordeel hiervan is wel dat je een handdouche op de glijstang kunt bevestigen. Hierdoor wordt het mogelijk om de hoogte van de handdouche zelf in te stellen. Een nadeel van dit type montage is dat je de stang dus ziet zitten, wat een minder strak resultaat zal geven dan een inbouwsysteem.

Het inbouwsysteem: een minimalistische en moderne look

De tweede optie is om te kiezen voor het inbouwsysteem. Dit type montage is ideaal als je een minimalistische look wilt bereiken in je badkamer.

De douchestang zit namelijk verwerkt in de muur, waardoor je alleen de douchekop en de knoppen ziet zitten. Dit geeft een enorm strak en afgewerkt effect.

Het nadeel van deze optie is echter dat het een stuk meer montagewerk kost en dat het daardoor ook meer tijd zal gaan kosten. Ook zijn deze systemen vaak een stuk duurder dan de opbouwsystemen.

Je zult dus voor jezelf moeten beslissen welk systeem je voorkeur heeft.

De diameter van de hoofddouche kiezen

Een andere keuze die je moet maken als je voor een regendouche kiest, is de grootte van de douchekop.

Om het gevoel te geven dat je in onder een warme waterval of regenbui staat, is er een grote diameter nodig. Een regendouche is daarom minimaal 130 millimeter, wat een stuk breder is dan een normale handdouche.

Daarnaast kun je nog verder variëren in de diameter afhankelijk van je eigen wensen. Hoe breder de diameter, hoe meer straaltjes er uit de douchekop komen en hoe comfortabeler de douche ervaring zal worden. De groottes van regendouchekoppen variëren gemiddeld tussen de 15 tot wel 40 centimeter. Afhankelijk van de grootte van je badkamer, je voorkeur en het waterverbruik kun je jouw ideale grootte kiezen.

Het waterverbruik van een regendouche

Aangezien een regendouche dus een stuk groter is dan een normale douchekop, zal deze ook een stuk meer water gebruiken. Waar een normale douchekop zo’n 11 liter water per minuut verbruikt, is dit bij een regendouche al snel zo’n 25 liter water per minuut en dat kost ook flink meer energie want de boiler moet een stuk meer water verwarmen.

Wil je meer water besparen en het verbruik enigszins verminderen? Dan kun je kiezen voor een ecologische douchekop, waarbij het verbruik verminderd wordt tot zo’n 17 liter per minuut. Hoe groter de diameter van de douchekop is die je kiest, hoe groter het gebruik zal zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om een regendouchesysteem aan te schaffen met een technologie waarbij lucht wordt aangezogen. Deze lucht wordt namelijk vermengd met het water, wat een volle straal geeft, maar met een stuk minder verbruik van water.

De benodigde warmwaterinstallatie voor het gebruik
Zoals hierboven al staat beschreven, is het gebruik een stuk hoger dan een reguliere douche. Hierdoor is er dus ook een stuk meer warm water nodig om een fijne straal te krijgen. De installatie voor warm water moet dit wel aan kunnen. Denk je dat je huidige ketel dit niet kan? Dan kun je bijvoorbeeld een combiketel installeren met een groter volume of een platenwarmtewisselaar installeren in je woning.

Bijkomend is dat je ook een goede afvoer moet hebben voor de regendouche. Een normale afvoer kan meestal zo’n 35 liter water per minuut verwerken. Voor een regendouche zul je dus vaak moeten kiezen voor een afvoer die een grotere capaciteit heeft.

De bedieningsmogelijkheden

Je kunt kiezen uit verschillende bedieningsmogelijkheden. Allereerst is er een bediening met één greep, waarbij zowel het watervolume als de temperatuur met één greep wordt bediend.

Verder heb je een tweegreepsbediening waarbij dit afzonderlijk wordt geregeld. Ook zijn er tegenwoordig regendouchesystemen die gebruik maken van een bediening door middel van knoppen.

Hiermee heb je vaak ook de mogelijkheden om de douche te pauzeren en de wisselen tussen verschillende straalsoorten.

De verschillende straalsoorten bij een regendouche
De normale straal van een regendouche is een zachte straal die voelt als een regenbui. Dit geeft een heerlijk ontspannen gevoel, maar als je bijvoorbeeld shampoo uit je haar wilt wassen is dit vaak niet ideaal.

Daardoor bieden veel systemen ook andere straalsoorten aan. zo zijn er hardere stralen of massagestralen. Ook is er soms de mogelijkheid om te kiezen voor een waterbesparende straal.

Een regendouche kopen of bestellen
Heb je de belangrijkste keuzes gemaakt en ben je van plan om een regendouche aan te gaan schaffen.

Dan kun je op internet de verschillende soorten regendouches met elkaar vergelijken en bestellen. Soms is het bij bedrijven zelfs mogelijk om de douche ook te laten installeren door een professional, wat zeker bij een inbouwsysteem erg handig kan zijn.